Toespraak ontwerpster

Ina Davids bij de onthulling op 28 juni 2018

VOOR ONS DORP, DOOR ONS DORP

Een zin, die direct bij de eerste ontmoeting bij mij op kwam.

Ik was vereerd toen Rosemarie in november bij mij kwam om te vragen of ik mij bezig wilde houden met het creatieve gedeelte, ik vond het direct een erg mooi project en wilde er graag aan mee helpen.

Samen hebben we bedacht wat er zoal op de banken moest komen te staan om tot een mooi geheel te komen.
Ten eerste moest het een positieve uitstraling krijgen; ik werk veel met de zon in mijn schilderijen, vandaar de zon.
Belangrijk voor ons tweelingdorp is De Hoogeveense Vaart, waar we nu aan staan. In de loop der jaren zijn hier heel wat verschillende soorten boten door gevaren.
Vroeger was dat vooral een turfschip en de Snikke, ook Vincent van Gogh is daarmee naar ons dorp komen varen, nu zijn dat veelal de plezierboten. Deze boten staan allen afgebeeld op de banken.

Vroeger waren beide dorpen heel belangrijk in de vervening, vandaar dat we er ook een sticke op wilden hebben. (veenspade)

Het brugwachtershuisje en de trambrug vormen samen een gemeentelijk monument en verdienen daarom ook een plekje op de banken

Verder hebben we de molen een prominente plek gegeven en natuurlijk het van Gogh-huis.
Voor ons was het ook belangrijk dat de gebouwen op de bank niet op de plek staan waar ze horen maar door elkaar. Dus een Veenoord's gebouw naast een gebouw van Nieuw-Amsterdam.

Voor een vrolijk geheel staan er ook bloemen op. Bloemen die Vincent van Gogh heeft geschilderd, zoals de klaproos en de zonnebloem. De klaproos heeft ook als kenmerk dat hij alleen kan groeien op omwoelde grond.
Dit kun je weer als symbool zien. De Voorstreek is “Omgewoeld” van een verpauperde voorstreek naar een “bloeiende voorstreek”

De eikenboom is voor deze streek erg belangrijk. Dit heeft ook weer met de geschiedenis van ons dorp te maken. Ze staan hier talrijk (met of zonder eiken processierups). We zijn dan ook het enige veenkoloniale dorp wat zoveel eikenbomen heeft.

Dit alles wordt “omarmd” door Vincent van Gogh. Door zijn portret en zijn teksten, die in brieven voorkwamen die hij schreef aan zijn broer Theo.

“HET IS HIER ZOO EIGENAARDIG EN ZOO STIL ZOO VREDIG, IK KAN ER GEEN ANDER WOORD VOOR VINDEN DAN VREDE.”

“HET IS HIER ZO GANSCH EN AL DAT WAT IK MOOI VIND. DAT WIL ZEGGEN, 'T IS HIER VREDE”

Het is in zijn handschrift gemozaïekt.

En last but not least, De naam van ons tweelingdorp: Nieuw-Amsterdam/Veenoord
En een tekst die we graag willen uitstralen: Tweelingdorp-samen één

In het verleden hadden we hier een mooi oud N.S. stationsgebouw, wat helaas is afgebroken.
De naam Nieuw-Amsterdam stond in tegels afgebeeld boven de ingang.
In deze stijl hebben we de naam Nieuw-Amsterdam/Veenoord op de ene bank ge-mozaïekt en op de andere bank tweelingdorp-samen één.

Dit hele ontwerpidee heb ik doorgenomen met een door Duvelhok aangestelde externe designer ; Joyce Lankhaar. Zij werkt met een handig computerprogramma.

De sofa's zijn zo geplaatst, dat als je, of van Veenoord of van Nieuw-Amsterdam komt, van de ene bank de voorkant en van de andere bank de achterkant ziet.

De gedachte was ook dat van Gogh naar zijn vroegere verblijfplaats kon “kijken”

Hoe is dit alles nu op de banken gekomen?

Rosemarie heeft verteld over het bedrijf DUVELHOK, wat alles levert wat je nodig bent.
Wij zijn gekoppeld aan Vincent, (hoe toepasselijk) als contactpersoon.

Vincent heeft het hele ontwerp op de banken getekend en voorzien van kleurcodes welke weer gekoppeld zijn aan de glasmozaïek steentjes.

Steentjes van 2 bij 2 cm., die we moesten knippen met een speciale tang.
Pleisters lagen paraat, want we sneden ons weleens in de vingers.

Om alle facetten van het mozaïeken te leren, hebben we, zoals Rosemarie al noemde, bij de start een workshop van één dag gehad, om te leren hoe je lijm aan maakt, steentjes knipt, en hoe het op de bankjes geplakt moet worden.

Wat bij het mozaïeken vooral belangrijk is, dat er voldoende voegruimte tussen de steentjes komt.
Dit alles ging niet zonder slag of stoot, want bij twijfel kreeg Vincent een berichtje en een foto en belde hij ons met de mededeling: haal het er maar weer af.

Afgelopen maandag en dinsdag zijn de banken ingevoegd door iemand van Duvelhok. Ze zijn nu nylonkous vriendelijk en hufterproof.

Als ik voor de vrijwilligers mag spreken, dan hebben we hier met z'n allen met veel plezier aan gewerkt.
Er zijn zelfs koffieafspraken uit voortgekomen.
We kunnen met z'n allen trots zijn op dit resultaat en dat de ontmoetingen voortgezet kunnen worden op deze twee banken (SOCIAL SOFA'S) die we ge-mozaïekt hebben

VOOR ONS DORP EN DOOR ONS DORP